Kvalitetsskillnad på Ecco, Charles Tyrwhitt och Loake skor!

Här är tre stycken skor som de flesta inte skulle reflektera över när jag kommer gåendes med dem.  Alla är svarta och därmed lagd i kategorin ”svarta finskor” Andra ”kategorier” som folk känner till brukar vara Converse/gymnasikskor eller foppatofflor.

Men börjar vi från vänster har vi en helt vanlig loafer från Ecco, mttenskon är en derby från Charles Tyrwhitt och den längst till höger en brogues från Loake. Det är med andra ord tre helt olika typer av ”svarta finskor”. Även konstruktionen av skorna är olika. Ecco skon är limmad medan de övriga två är sydda i en konstruktion som kallas randsydda eller goodyear welted. Tittar man på utbudet i en vanlig skoaffär kan man inte räkna med att hitta några randsydda skor utan dem får man leta efter på nätet eller i butiker med ett lite dyrare utbud. Skorna på bilden kostar mellan ca 1000kr och 2500kr.

Är det verkligen värt att betala så mycket pengar för en sko? Ja den frågan kan bara var och en svara på inför sig själv. För mig ett klart ja! Fast man måste vara medveten om vad det innebär att köpa skor i denna instegsklass till fina kvalitetsskor. Låt oss titta på vad vi får för våra pengar i denna prisklass.Ecco lofer ca 1000kr håller ca 2-3 år, för många en dyr sko om man jämför med skor från skopunkten och dylika lågprisbutiker. Som jag förut nämnde, en limmad konstruktion vilket den delar med de flesta andra skor på marknaden. Skillnaden mellan ecco skorna och andra från tex skopunkten brukar vara kvalitén på materialen och ”hantverket” om man kan kalla massproducerade skor för hantverk. Min sko ovan är ca 2 år gammal och börjar närma sig slutet på sin vandring… För mig är det sulan som brukar ge med sig först på mina Ecco skor och så är även fallet med denna. Lädret på ovansidan är dock i ett hyfsat skick. Det är en bekväm sko med ett mjukt och följsamt skinn samt en sula som är lite stötdämpande vilket är skönt om man går/står mycket under dagen.

Charles Tyrwhitts derby ca 1300kr håller ca 2-3 år, har jag köpt på nätet när det var rea utan att ha vare sig provat eller känt på. Ett experimentköp med andra ord. Denna sko är randsydd vilket enkelt innebär att sulan (gummi) och ovanlädret är ihopsytt istället för limmat som på Ecco skon. Fördelar med detta är att sulan kan bytas ut när den blir sliten och att den bättre formar sig efter foten. (Hade man kunnat göra det på min loafer hade den kunnat användas ett par år till.) Just denna modell kommer från Charles Tyrwhitt som sannolikt köper sina skor från Loake. Här har man dock tagit en del genvägar för att hålla ungefär samma pris som  på en limmad sko. (Randsydda är dyrare att tillverka de kräver flera moment.) Bland annat har man snålat in på skinnet som är av sämre kvalité än Ecco. Det märks på den plasthinna man har lagt på lädret. Det ger en väldigt glansig yta som är lätt att hålla blank i början men sedan börjar plasten spricka och till slut lossna vilket definitivt inte gör en vackrare sko. Så här blir det sannolikt tvärtom en skon ovan, sulan håller men ovanlädret behöver istället bytas ut så småningom.

Loake brogues ca 2500kr håller ca 8-10år. Det är sannolikt samma tillverkare som skon ovan men här är det en modell från deras exklusiva serie. Dessa skor är ca ett år gamla och jag måste erkänna att de ger mig ett fånigt leende av välbehag på mina läppar när jag använder dem. Här är det kalvskinn av bra kvalité. Sulan är sydd och på denna sko är den i läder. Det ger en väldigt skön sko att gå med, inget gnissel som ibland uppkommer från billiga plastsulor men tänk på att skydda dem från väta för lädersulor och vatten är ingen bra kombination. Om man sköter om dessa skor kommer de hålla i 8-10 år. Dessutom kommer de bara se vackrare ut med åren.

Devisen man får vad man betalar för verkar alltså stämma även på skor. Skillnaden mellan Ecco och Chrles Tyrwitt är inte så stor, man har prioriterat olika saker men livslängden kommer säkert inte skilja sig så mycket mellan dem. Nu är CT skorna från deras billigare linje och väljer man istället ett par i samma prisklass som de från Loake så är också kvalitén jämförbar mellan dem. Vad man inte får glömma är att vårda sina skor. Det blir  viktigare desto dyrare skon är. 300kr på skopunkten innebär att du inte behöver lägga någon större energi på skoputs men köper du skor för flera tusen, ja då måste du sköta om dem ordentligt och låta dem vila mellan gångerna du använder dem. Det är först då som du får ut valutan för investeringen som du har gjort i ett par kvalitetsskor!

Annons

2 tankar på “Kvalitetsskillnad på Ecco, Charles Tyrwhitt och Loake skor!

  1. Hej.
    Jätte snygga skor. Men jag måste bara påpeka ett faktafel. Ecco skon är EJ en limmad sula. Den är fastgjuten i ovanlädret. Den är en teknik som Ecco har arbetat med i många år.

    • Hej Anna.
      Tack för din kommentar angående Ecco skorna. Jag ska försöka att ta reda på mer om denna teknik och inte skriva limmad i nästa inlägg om Ecco skor. /Sjukopparkaffe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s