Justering av IKEA skåpdörr del 2

I helgen var det dags att ta tag i luckan till vårt modifierade Ikea skåp. Hur jag modifierade skåpet kan ni se i detta tidigare inlägg.Först markerades var luckan skulle kapas sedan den nya platsen för gångjärnet.

För att såga rakt använder jag en linjal som passar till min cirkelsåg. En fintandad klinga för att få ett fint snitt och en bräda under för att få så lite flisor som möjligt på luckans framsida. Skulle jag göra om det igen skulle jag skaffa den mest fintandade klinga jag kan hitta samt tejpa framsidan på luckan och hoppas på att det skulle bli lite bättre än vad det blev. Nu låter det som om det blev katastrof men så är inte fallet. Frun i huset har godkänt det hela.Vinkelkontroll av den sågade luckan. Det är inte mycket ljus som sipprar emellan! Tittar man noga så ser man problemet med flisor i snittet. Detta är insidan.

När den nu är i rätt längd var det dags att ta tag i hålet för gångjärnet. Jag använde mitt nyinköpta borr (se här) för att skapa en fräsmall av en bit köksgolv. Med tanke på hur svårt det var att borra igenom golvbrädan kommer vårt golv att överleva massor av generationer… Här har vi fräst ner till rätt djup men har lite kvar på sidorna som ni ser.

Har jag mätt ordentligt? Måste erkänna att jag var lite orolig för att jag hade missat något streck på linjalen när jag ritade ut hålets position. Nu är luckan tillbaka i köket för att monteras på skåpet. Erfarna Ikeamontörer ser säkert att det saknas två skruvhål till gångjärnet dessa borrades upp efter bilden hade tagits.

Det passar! Nu hoppas jag på samma tur när lucka och skåp träffas.

Nu känns det ganska bra! Allt passar och fungerar! Det ser faktiskt ut som vilket Ikea skåp som helst, vilket var tanken från början.

Med alla luckor på plats kan vi nu börja justera in dem så de har samma höjd och sitter rakt! Personligen är jag faktiskt nöjd med resultatet! Det blev betydligt snyggare med en hel lucka ovanför fläkten än den lilla lucka samt en passbit som var tänkt från början!

4 tankar på “Justering av IKEA skåpdörr del 2

 1. Även jag har borrat med ett sånt där grovt borr i laminatgolv och jag lovar att det borret gick det att brännmärka kalvar med innan jag var klar trots att det var splirrans nytt och inhandlat speciellt för ändamålet. Med det i åtanke är laminatgolvet förvånansvärt ömtåligt och vi hann både göra hål och skaffa laminatspackel innan vi flyttade från lägenheten…

 2. Tack för hjälpen. Jag kollade här när jag moddade min skåplucka för samma orsak som du och det underlättade betydligt. Nu tänkte jag bidra lite själv. Jag körde på Ikeas nya skåpluckor och beslag och åtminstone beslaget skiljer sig en aning mot den äldre modellen.

  Jag köpte en 35mm cylinderborr från Clas Ohlson: http://www.clasohlson.com/se/Cylinderborr/30-6768. Skåpluckan är av den nyare modellen, en Ringhult Högglans Vit för att vara precis.

  Sedan mätte jag bara hur långt in det stora hålet skulle vara, för jag tänkte ändå borra nya skruvhål i skåpet så höjden spelade mindre roll. Piggen på cylinderborren blev ett litet problem eftersom den skulle gå igenom skåpet ifall jag skulle borra lika djupt som originalhålet var. Det löste jag med att borra en millimeter kortare för att undvika genomslag och visade sig ändå komma i rätt djup. För säkerhetsskull och för att få in snitsen gjorde jag några provborrningar i spillbitar från luckkapningen. De två småhålen borrade jag bara på måfå och sedan var det bara att sätta i beslaget.

  Själva luckan kapade jag med en nyinköpt sänksåg: http://www.bauhaus.se/scheppach-sanksag-pl45.html. (mitt bästa köp på länge. Kapningar med den går mycket lättare än med min cirkelsåg och för snittet blir alltid rakt och man får det där man vill ha det.) Själva luckkapningen gick snabbt och snittet över förväntan.

  • Hej!

   Roligt att mitt inlägg var till din hjälp. Jag tittade på en sådan borr först men vågade inte med tanke på genomslag. Om jag skulle göra ett nytt hål i en lucka så skulle jag prova att borra på samma sätt som du har gjort.

   Intressant såg du har köpt! Bra verktyg kan man aldrig få för många av! / Sjukopparkaffe

 3. Idag var var jag på ikea som starkt avrådde mig från att kapa i ringhult högglans. Men efter att ha tittat in här och några fler ställen kommer jag visst göra det. Det är en dörr till en garderob som är några cm för lång. Tar åt mig dina tips 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s