Djupa fickor?

En kommentar fick mig att stanna upp och fundera lite. Jag har en fascination för bra saker, något som säkert kommer från uppväxten. Det var inte de häftigaste eller coolaste prylarna jag fick men kvalité och funktion i förhållande till priset var viktigt.

Kommer ihåg ett tillfälle när jag skulle få nya jeans och jag hade upptäckt att alla hade svarta Lukas jeans. Självklart ville jag också ha det men det blev några andra byxor. Är inte säker men det kan ha varit manchesterjeans.

Någonstans där började säkert tanken på att köpa det man vill ha och inte bara praktiska tråkiga saker.

 

Tonåren följde i samma invanda fotspår, kvalité och funktion i förhållande till priset. När jag fick första lönen kom även första hyran och andra kostnader med eget boende. Självklart skulle man ha bil också, så man fick vända på varje krona.

Men vart efter lönen ökade och man kunde hålla boende kostnaden på samma nivå kunde man lägga mer pengar på saker som man ville ha. Bil av sportig modell, Levis jeans och massa häftiga foto & elektronikprylar. Äntligen kunde jag köpa det jag ville ha utan att tänka på om det var kvalité eller funktionellt.

Livet rullade på med kanske inte de smartaste valen av alla saker.

 

Idag ser mitt liv väldigt annorlunda ut jämfört med för 5-10 år sedan. Jag prioriterar kvalité och funktion, känner till och med en vördnad för saker som är gjorda med omtanke och värnar om vår miljö. Men visst vill jag fortfarande ha den där känslan av att köpa häftiga prylar. Fast nu har den ändrat karaktär. Det är säkert den känslan som talar till mig när vi köper en konserv öppnare för över 300kr i stället för en på Ö&B för några kronor. Samtidigt förväntar jag mig att den skall fungera perfekt i många år och vara en fröjd att använda.

 

Så fickorna kan vara djupa när det ger lite extra känsla, kvalité eller funktion för mig. Samtidigt som jag helt saknar fickor i andra sammanhang där många andra personer tycker att de får valuta för sina spenderade kronor. Detta sagt utan att tycka mindre om människor som prioriterar annorlunda en mig. För tänk vad tråkigt om alla skulle tycka som mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s