Hänga amplar på balkong utan att borra hål för krokar

IMG_4436När vi bodde i hus fanns det flera olika naturliga platser att skruva fast krokar och hänga upp amplar i dem. Men nu när vi bor i lägenhet och bara har en balkong blir det lite kämpigare.
Vi har endast några brädor ovanför fönstren på fasaden och balkongen är i övrigt plåtbeklädd samt inglasad. Fastighetsägaren skulle garanterat inte gilla om vi började borra en massa hål i plåten så den iden försvann samtidigt som vi tänkte den.

Vi bor på 5 våningen och vill inte att någonting ska trilla ner på marken, så den måste sitta ordentligt fast. Efter lite funderande på hur man kan lösa en flexibel upphängning som kan justeras i djupled och sidled utan att göra någon åverkan på fasad/balkongen kom vi på att använda gängstång…

Balkongens plåttak vilar på 3 balkar. En direkt på fasaden, en i mitten och så den sista längst ut ovanför balkongfönstren. Den ovanför fönstren syns inte eftersom den är täckt av en vit skiva.

Gängstång mellan mitt och yttersta balken.

Gängstång mellan mitt och yttersta balken.

För att säkra så den inte åker ner har vi monterat en mutter, ett tillklippt plåtbleck och ytterligare en mutter så plåtblecket inte kan åka någonstans. Detta gjordes i båda ändarna på gängstången. Det är nu den stora fördelen med att ha valt en gängstång märks. Det är bara att snurra på muttrarna för att spänna fast stången mot balken och väggen.

Muttrarna för att justera positionen för kroken är bra att skruva på innan man skruvar dit muttrar o bläck i ände nr två... Vi har monterat fem st stänger i taket, gissa på hur många vi glömde montera muttrarna till krokarna...

Muttrarna för att justera positionen för kroken är bra att skruva på innan man skruvar dit muttrar o bläck i ände nr två… Vi har monterat fem st stänger i taket, gissa på hur många vi glömde montera muttrarna till krokarna…

Inga borrhål har gjorts på balkongen och med hjälp av muttrana kan vi enkelt ändra var amplarna ska hänga i djupled. Vill vi flytta stången i sidled är det bara att lossa muttrarna och flytta stången till dess nya position. Nu blev det plötsligt enkelt att även få ljuskronan mitt över balkongbordet!
Vinterns projekt får bli att fixa snyggare plåtbleck, tänker mig lite tjockare material samt gängade hål så slipper man muttrarna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s