Projekt balkongbord

Eftersom det har regnat en stor del av semestern och sommaren har jag ägnat lite tid åt att bygga ett bord till vår balkong. Sedan tidigare har jag byggt en hörnsoffa som passar till just vår balkong, men bordet har jag skjutit på tills nu.

Virke inhandlades på Byggmax. Fast med den kunskap som jag har skaffat mig under detta projekt borde jag ha lagt ner lite mer tid på att välja ut bättre virke.

Jag började med att såga till 1m långa brädor (planhyvlat 69x15mm) som skulle bli bordsskiva. 2st reglar 65cm långa (28x70mm) dessa snedsågades i båda ändar för att bordet skulle få ett smäckrare utseende. Varje regel skruvades sedan fast i alla brädor med 2 st skruvar. För att få ett jämt avstånd mellan bräderna, använde jag distanserna som jag har vid läggandet av laminatgolv.Bordsskiva balkong undersida

Puhh inga skruvar har gått igenom!

Puhh inga skruvar har gått igenom!

Benstativet hade jag tänkt mig i form av 2 st X, men mina mattekunskaper räckte inte riktigt till för att räkna ut vinkeln som benen skulle luta för att få till höjden på 70cm och samtidigt inte bli bredare än 65cm i bas och topp.
Det är ju trevligare om bordsskivan är bredare än benställningen…
För att få till längd och vinkel ritade jag upp X på arbetsbänken i naturlig storlek. Sedan var det enkelt att föra över måtten till arbetsstycket.

Benstativ balkongbord

Japp! jag skar mig på stämjärnet. Det är något med handverktyg som jag inte förstår mig på...

Japp! jag skar mig på stämjärnet. Det är något med handverktyg som jag inte förstår mig på…

Halv i halv När båda X klara började jag med bommarna mellan Xen. Från början hade jag tänkt att sammanfoga Xen och bommarna med tappar, men jag fuskade och kexade ihop dem istället. Jag hoppas att det håller!

 

Provmontering av första bommen.

Provmontering av första bommen.

Provmontering! Passar allt? Står det stadigt?

Provmontering! Passar allt? Står det stadigt?

Bordsskiva och benställning monterades ihop med m10 maskinskruv och låsmutter.
Eftersom det är ”lite” dammigt i snickarboa och hörnsoffan har målats på balkongen så fick även bordet målas där.

Målat första lagret.

Målat första lagret.

Hur lång tid bygget har tagit har jag ingen aning om. Det finns säkert bättre sätt att bygga bord på, men så här gjorde jag. För mig är det avkoppling och kul att snickra. Att få använda händerna och en annan del av hjärnan, tillsammans med mitt vanliga arbete ger mig den livskvalité som så många andra söker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s