Glödlampor, eller hur jag sänker min egna energi…

Jag minns en tid när man gick till affären tittade efter en glödlampa som hade önskad wattstyrka och rätt storlek på ”foten”
Idag är det en djungel av olika saker att tänka på. Lågenergilampa, hallogen, led, tändtid och 4w, vad motsvarar det för styrka?

Lamporna marknadsförs med att de drar så lite energi, men jag tror att det är någonting annat som menas med den nya ”watt standarden”
Effekten som anges på förpackningarna, är den effekt som kunden kan förväntas ha kvar efter att ha hittat en lampa, som eventuellt är vad han letat efter… Låt mig förklara.

Jag behövde köpa nya glödlampor till takbelysningen i vardagsrummet. Inom loppet av ca 3 dagar har 5 av 6 glödlampor slocknat!
Kände mig stark inför utmaningen! Åkte till en lämplig affär, började leta och jämföra. Men när jag äntligen hade hittat vad jag behövde, så hade jag inte mer än 2watt kvar av min energi…img_5705Dessa återstående 2w försvann dessutom väldigt snabbt i kassan! Det är inte billigt med lampor! Just dessa är av LED typ, vilket var bra för jag behövde nästan (led)as ut från butiken.
Men dessa 6 lampor drar mindre energi tillsammans än 1 av de gamla!img_5706

Om någon funderar på varför det är 5 lampor på den översta bilden och jag skriver om 6 lampor, så beror det på att det inte fanns tillräckligt med energi kvar för att öppna den sista förpackningen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s